De tijd om heerlijk buiten te zijn, op een terras met een drankje of heerlijk aan het strand. De zon heeft een positief effect op ons humeur en ons lichaam, onder andere door de aanmaak van vitamine D. We weten inmiddels ook dat de zon schade kan aanrichten aan onze huid. Denk daarbij aan huidveroudering, pigmentvlekjes maar helaas ook huidkanker. Ook in dit geval geldt dus; voorkomen is beter dan genezen!

Maar hoe zorg je nu voor een goede bescherming tegen de zon?

De juiste factor voor jouw huid

Alles begint met het bepalen van de juiste factor voor jouw huid. Wat is de gevoeligheid van jouw huid? Heb je een bleke huid en verbrand je snel, start dan met een SPF 50. Is jouw huid al wat gewend aan de zon en word je wat sneller bruin, dan kun je een SPF 30 gebruiken.

Hoe zit dit nu met de tijd die je kunt doorbrengen in de zon nadat je de huid ingesmeerd hebt?

Je kunt hiervoor het volgende ezelsbruggetje aanhouden; het aantal minuten dat je zonder verbranden in de zon kunt liggen of zitten, vermenigvuldig je met de SPF factor. Dit geeft het aantal minuten weer dat je crème je beschermt tegen de zon.

Bijvoorbeeld: als je, je niet insmeert begin je ongeveer na 10 minuten te verbranden. Als je, je insmeert met een crème met SPF 30 dan je 300 minuten (10minuten x 30 van de SPF = 300 minuten = 5 uur ) beschermd tegen de zon. Smeer je, je in met een SPF 50 dan ben je 500 minuten ( 10 minuten x 50 van de SPF = 500 minuten is 8 uur ) beschermd tegen de zon.

Omgerekend naar uren zou je, zeker met een hoge factor, denken dat je met 1 x insmeren voldoende beschermd bent voor een hele dag. Toch is het belangrijk om je regelmatig opnieuw in te smeren, zeker als je tussendoor een duik neemt.

Bovendien smeren we ons over het algemeen niet dik genoeg in, waardoor de SPF waarde niet behaald wordt en de crème dus ook minder bescherming biedt. Een product biedt namelijk alleen de aangegeven bescherming als je er ook voldoende van smeert.

Denk je nu bij jezelf ik smeer me wel voldoende in? Die kans is vrij klein!

Hoeveel moet ik dan smeren?

Er is een regel ; 1 theelepel per ledemaat of lichaamsdeel. ( ongeveer 5ml )

Dat zijn dus 2 armen + 2 benen + buik + rug gezicht = 7 x 5ml = 35ml!

Dat lijkt niet zoveel maar het is een flinke hoeveelheid. Dat betekent ook dat een fles zonnebrand van 200ml goed is voor 6 keer smeren, terwijl we hier vaak een hele vakantie of zelfs zomer mee doen.

Een goede bescherming is dus een optelsom van al het bovenstaande.

  1. Een factor die hoog genoeg is voor jouw huidtype
  2. Vaak genoeg smeren en herhalen
  3. Dik genoeg smeren

Wil je meer weten of heb je vragen? Kom gewoon even binnen en we helpen jou bij de keuze van een goede zonbescherming voor jouw huid.

Geniet van de Zomer!

Liefs Arlette